Virtain Seura kutsui Tallarin juhliinsa
Kuukuslaulut menevät täysillä tassun alle

Virtan Seura juhlii 60-vuotissyntymäpäiviään vauhdikkaasti. Virtain Perinnekylässä kuullaan sunnuntaina 15.8. suomalaisen kansanmusiikin kiintotähden Tallarin konsertti Nurmikuukusen lauluja, joka sopii kaikille lastenmusiikin, kansanmusiikin ja yleensäkin hyväntuulisen musiikin ystäville.
Nurmikuukusen on luonut virtolainen runoilija Maija Myllykangas. Suomalaiseen lastenkulttuuriin hyppäsi kansainvälisenä Lapsen oikeuksien päivänä vuonna 2007 uusi satuhahmo komealla kolmiloikalla runon, musiikin ja kuvataiteen keinoin. Tuolloin ilmestyi lasten kuvakirja ja cd-levy Nurmikuukusen lauluja, ja julkistamiskonsertti myös radioitiin. Myllykankaan runot on säveltänyt Timo Valo, kuvittanut Tuuni Turula ja levyttänyt kansanmusiikkiyhtye Tallari.
Kuukunen on sittemmin kulkenut Tallarin matkassa eri puolilla Suomea parinkymmenen konsertin verran. Kuukuslaulut menevät menevät täysillä tassun alle, tallarimaisella taidolla ja tunteella, ja konsertissa taustalle heijastetut kuvat johdattavat yleisöä samalla kuukusmaailmaan.
Mainio maskotti,
tunnettu Tallari
Nurmikuukunen sopii mainiosti Virtain Seuran juhlamaskotiksi, se kun rakastaa tallustella kotiseutunsa metsissä ja tallettaa mummunsa ja taatansa opetukset tarkasti tuntosarviensa alle. Se on rakastettava satuhahmo, joka kuuluu kuukusheimoon ja jonka rinnassa sykkii lämmin kuukussydän. Se tietää, mikä elämässä on tärkeintä: aurinko ja tuuli, hiirenkorvat ja vaahteranlehdet, takkatuli ja  hunajatee,  ystävät ja metsän otukset - ja tietenkin musisointi.
Tallari on Kaustisen kansantaiteenkeskuksessa päämajaansa pitävä kansanmusiikin ammatilaisyhtye. Tallariin  kuuluvat perustajajäsenet Ritva Talvitie (viulu, jouhikko, laulu ja 2-rivinen haitari), Antti Hosioja (haitarit ja kontrabasso) ja Timo Valo (harmonit ja kontrabasso) sekä viisi vuotta Tallarissa laulanut Pauliina Kumpulainen.
Sadan keikan vuosivauhtia Suomessa ja ulkomailla kiertävän Tallarin ohjelmistossa on konsertteja mestaripelimannien ja -laulajien tyyleistä, soivia kansansoitinesittelyjä sekä kirkko-, hää- ja tanssimusiikkia. Tallarilaiset ovat tunnettuja kansanmusiikin kouluttajia ja tutkijoita. Vuonna 1986 perustettu Tallari on julkaissut satoja kappaleita kattavan kokoelman suomalaista kansanmusiikkia ja omia sävellyksiä äänitteinä, videoina ja Yleisradion kantanauhoina.
Valo sävelsi
valoisia lauluja
Kuukuslaulujen säveltäjä Timo Valo on taattua kaustislaista pelimannisukua. Hän on soittanut useissa muissakin kokoonpanoissa, mm. Hääpelimanneissa ja Ampron Prunnissa. Säveltäjäntyö puhkesi kukkaansa Tallarissa: Valon säveltämä Maatalouskoneitten vapaapäivä on yksi Tallarin tavaramerkeistä, ja hän on säveltänyt myös Einari Vuorelan lyriikkaa.
Nurmikuukusen laulut on läpisävelletty ja taidokkaasti sovitettu valoisiksi ja koskettaviksi tarinoiksi. Kuukusella tiedetään olevan ystäviä jo niin Amerikan Kalliovuorilla, Japanin rannoilla kuin Saksanmaallakin.
Virtain Jäähdyspohjassa asuva kuukusmamma Maija Myllykangas tulee juontamaan Tallarin konsertin. Kuukuskirjan lisäksi hän on julkaissut runokirjat Vienansineä(1997), Nokkahuilupuu (2007) ja Tuulihattupöytä (2010) sekä vienankarjalaisen matkakirjan Äitisemme Vuokkiniemi (2009). Toimittajana hän on työskennellyt yli 25 vuotta ja ollut vuosien varrella myös Kaustisen kansanmusiikkijuhlien ja Arhippa Perttusen säätiön tiedottajana. Myllykangas on toimittanut useita kansanperinteeseen ja  kulttuurihistoriaan liittyviä julkaisuita Suomessa ja Karjalassa; Virroilla hän on tuonut erityisesti esiin I.K. Inhan elämäntyötä.
Kuukuskuvat siirtyvät
Perinnekylästä kirjastoon
Virtain Seuran juhlapäivänä 15.8. on Perinnekylässä esillä myös kuvataiteilija Tuuni Turulan Nurmikuukus-näyttely. Sen kuvat ovat iloisia akvarelleja, herttaista klassikkoainesta jo syntyessään. Ne näkivät päivänvalon osittain Suomen, osittain Afrikan auringon alla, kun Turula kevättalvella 2007 oli opiskelemassa batiikkivärjäystä Ghanassa.
Perinnekylästä kuukusnäyttely siirtyy kahdeksi kuukaudeksi Virtain pääkirjastoon, missä koululaiset, lastentarhalaiset, perhepäivähoidon lapset, satutuntilaiset ja ihan kaikki Kuukusen ystävät voivat käydä niihin tutustumassa.
Tuuni Turula on Revonlahdella syntynyt ja nykyään Tampereella asuva kuvataiteilija. Hän on valmistunut vuonna 2000 kivi- ja metalliartesaaniksi Toholammin Käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta sekä käynyt kuvataiteen linjan Limingan taidekoulussa. Kuvataiteen approbatur hänellä on Lapin avoimesta yliopistosta. Tänä vuonna hän valmistuu painoalan assistentiksi Tampereen ammattikoulusta.
Hän on ollut mukana useissa yhteisnäyttelyissä, mm. Kokkolassa, Vammalassa ja Hämeenkyrössä. Turulan grafiikkaa ja batiikkitöitä on viime vuosina ollut esillä Luopioisten Puutikkalassa, Hankasalmen Peuranlinnassa ja Italian Zagarolossa. Tuuni Turula työskentelee Jalokivigalleriassa Tampereella ja on Grafiikanpaja Akvatintan jäsen. Hän on tehnyt kansikuvat Maija Myllykankaan runokirjoihin Nokkahuilupuu ja Tuulihattupöytä.