Virtain Seura ry

Julkaisutoimintaa
Rakennusperinne

Tukijoitamme:

Virroille saatiin ensimmäiset Talonpoikaiskulttuurisäätiön myöntämät kunniakilvet 1950-luvulla. Näitä myönnettiin edistämään vanhan katoamassa olevan rakennusperinteen säilymistä. Vanhempi perinteisen rakentamisen kunniakilpi on suunniteltu 1930-luvulla ja uudempi 1980-luvulla.

Vuonna 1953 toukokuun 27. päivänä pidetyn kokouksen yhteydessä kiinnitettiin Ylä-Herrasen talon seinään kunniakilpi. Pitämässään puheessa sihteeri Tuomaala tähdensi isiltä perittyjen kulttuuriarvojen vaalimisen tärkeyttä. Maisteri Sario onnitteli isäntäväkeä siitä, että Ylä-Herrasen seinään on tämä kilpi kiinnitetty ensimmäisenä Virroilla. Naulauksen suorittivat sihteeri Tuomaala Talonpoikaiskulttuurisäätiön ja Etelä- Pohjanmaan Maakuntaliiton puolesta, Virtain Seurasta maisteri A.O. Sario, kunnanhallituksen edustajana Onni Viitala ja talon omistajana Heikki Ylä-Herranen.

Seuraavina olivat vuorossa 1953 Heikki Maijalan talo Nojoskylässä ja Vaskivedellä Pekka Ruusilan aitta, joka on ehkä 1600-luvulta.

Vuonna 1954 kunniakilvet kiinnitettiin Aaro Keski-Soinin, Yrjö Ylä-Liedenpohjan ja Vaito Ylä-Tulijoen perikunnan asuinrakennuksiin sekä Ala-Liedenpohjan luhtirakennukseen (rak. 1794).

Vuonna 1955 kunniakilven saivat Soininkylässä Onni Mäki-Kahilan aitta (rak. 1777) ja Väinö Lahden aitta.

Seuraavina olivat vuorossa 1963 Torppakylässä Koivulahden aitta (rak. 1760), Vaskivedellä Heikki Hirviniemen kaksi kerroksinen tuparati sekä Elo Savilahden ja Kalle Haapajärven tuparati.

Yrjö Laine-Juvan 1930-luvulla suunnittelemassa kilvessä on seuraava teksti:

"Esi-isäin kauniin rakennustavan tallentamisesta tunnustuksena on tämä Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi tähän naulattu".

Vuonna 1985 uusitun kilven on suunnitellut taiteilija Erik Bruun. Sen on valmistanut valaja Matti Suominen, mitat ovat 24x30 cm ja se painaa n. 3 kiloa. Teksti: "Perinteisen rakentamistavan kunniakilpi Talonpoikaiskulttuurisäätiöltä".

Pentti Jouttijärvi 2007

Etusivu | Historiaa | Johtokunta | Ajankohtaista | Seuran toimintaa | Julkaisutoimintaa | Rakennusperinne | Yhteystiedot
2006 Virtain seura ry